Vše, co potřebujete vědět před nákupem vánočního stromku

V tomto předvánočním období jsme se rozhodli poskytnout vám několik rad a informací k nákupu živého vánočního stromku.
Přírodní vánoční stromky na našem trhu jsou převážně vypěstovány na speciálních plantážích. Pokud chcete mít doma stromek vypěstovaný v České republice, doporučujeme Vám obrátit se na některého z českých pěstitelů. Ochráníte tím životní prostředí i naše lesy a zvýšíte pravděpodobnost čerstvosti stromku.

Něco málo o pěstování vánočních stromků

Stromky se pěstují ze semene 2-4 roky ve školkách, potom se přesadí na plantáže, přičemž doba pěstování každého druhu je jiná. Do výšky 180 cm naroste stromek ze semínka za:

  • jedle kavkazská 10 – 15 let
  • smrk pichlavý 10 – 13 let
  • smrk ztepilý 9 – 10 let
  • borovice černá 8 – 9 let
  • borovice lesní 7 – 8 let

V průběhu pěstování se stromky každoročně hnojí, ošetřují proti plevelům a tvarují střihem a vyvazováním. Tyto činnosti jsou velice nákladné. Po dobu pěstování na plantáži poskytují stromky úkryt drobnému ptactvu, broukům a jiným drobným živočichům. Také produkují životadárný kyslík, který naše civilizace značně spotřebovává.

Životní prostředí a vánoční stromky

V České republice se stále setkáváme s názorem, že vánoční stromky nejsou ekologické, protože jsou řezány v lese, kde by mohly růst dále. Toto je ovšem zásadní omyl.
Všechny naše vánoční stromky pocházejí z plantáží zakládaných speciálně za účelem jejich pěstování!
Vánoční stromek je obnovitelný přírodní zdroj, což se nedá říci o látkách, ze kterých je vyrobena jeho umělá atrapa!

Stromek přírodní nebo umělý?

V České republice nebylo statisticky zjištěno, kolik lidí mívá stromek přírodní a kolik umělý, ale v Německu má umělý stromek pořád méně lidí a brzy jejich podíl klesne na 5 %. Podle odborníků je to dáno jednak tradicí a také dobrou životní úrovní obyvatel.

Jak se chovat k živému vánočnímu stromku

Řezaný stromek:

Zakoupený stromek je třeba skladovat v chladném prostředí v nádobě s vodou. Doporučujeme odříznout malý špalíček kmínku zalepeného smolou, aby voda mohla ke stromku proniknout. Uvidíte, že stromek s čerstvě provedeným řezem přijme přibližně 5 litrů vody a tak zůstane déle svěží. Pokud máte na stromek stojan s vodou, musí kůra stromku dosahovat až do vody. Nesmí se tedy ořezávat, protože stromek saje vodu pletivy pod kůrou. Po Vánocích stromek ostříháme a spálíme v kamnech, zkompostujeme nebo odneseme na sběrné místo.

Stromek v květináči:

Stromek přeneseme z venku do místa s vyšší teplotou 5 až 10 °C (sklep, garáž) a necháme ho tam několik dní, poté ho přeneseme na chodbu nebo do bytu do nevytápěné místnosti o teplotě 15 až 18 °C. Ve vytápěné místnosti v bytě je třeba stromek nechávat co nejkratší dobu a samozřejmě zalévat, ale pozor nepřelít. Po Vánocích stromek přenášíme v obráceném pořadí zpět a ponecháme až do jara v teplotě 1 až 5 °C. Ven stromek přemístíme až v období, kdy nehrozí pozdní mrazík.
I přestože dodržujeme tento postup, někdy se stane, že stromek nepřežije, protože nezvládne rozdíl teplot.